10 vanliga misstag att undvika vid bilvård

Bilvård är en viktig del i att upprätthålla en bils hälsa och livslängd. Det är mer än bara att tvätta och vaxa karossen. Ägare behöver också tänka på saker som att underhålla motorn, regelbunden service och att ha rätt skydd mot väder och vind. Men det finns många fallgropar man kan hamna i när det gäller betydligt mer detaljerade aspekter av bilvård. Här är tio vanliga misstag man bör undvika.

Att inte hålla bilen ren

Smuts och damm kan orsaka skrubbsår och repor på bilens yttre. Även insidan av bilen behöver regelbunden rengöring för att hålla den fräsch. Det är bäst att rengöra bilen både invändigt och utvändigt regelbundet. Ignorera inte svårt att nå områden som under skärmarna och motorrummet.

Negligerar vindrutan

Många bilägare tar inte hand om sina vindrutor på rätt sätt. Smuts och rusk kan skrapa upp vindrutan varje gång du använder vindrutetorkarna. Se till att fylla på spolarvätskan regelbundet och byta ut vindrutetorkarna när de börjar bli slitna.

Inte tillräckligt motorunderhåll

Att inte sköta om motorn kan leda till allvarliga problem. Även något så enkelt som att inte byta olja regelbundet kan orsaka stora skador. Se till att boka in regelbundna servicebesök för att säkerställa att motorn fungerar väl.

Att inte kontrollera däcktrycket

Däcktrycket har stor till på bilens körupplevelse och kraft. Missar du att hålla däcken korrekt uppblåsta kan det påverka bränsleförbrukning och däckslitage. Kontrollera däcktrycket regelbundet, särskilt i kallt väder.

Felaktig användning av rengöringsprodukter

Alla rengöringsprodukter fungerar inte lika bra på alla delar av bilen. Att använda fel typ av rengöringsmedel kan till och med skada ytan eller färgen. Se till att välja produkter speciellt utformade för bilvård och följ instruktionerna noggrant.

Undviker att rostskydda bilen

Att inte rostskydda din bil, särskilt om du bor i ett område med hårt klimat, är ett misstag. Saker som salt kan snabbt bryta ner karosseriet och underredet. Rostskydd kan hjälpa till att förlänga bilens livslängd.

Att inte använda bilskydd

Om du inte har tillgång till ett garage bör du överväga att använda ett bilskydd. Det skyddar bilen från väder och vind och kan även hjälpa till att förhindra repor och andra skador.

Parkering på farliga platser

Att parkera nära träd eller andra objekt som kan skada bilen är en dålig idé. Även om det kan verka bekvämt kan det i slutändan vara kostsamt om du behöver reparera din bil.

Inte byta ut utslitna reservdelar

Att ignorera varningssignalerna och till exempel inte byta ut slitna bromsbelägg kan vara farligt. Regelbunden inspektion och underhåll av bilens viktiga komponenter är avgörande för bilens drift och säkerhet, särskilt när det gäller bromsar, lyktor och motor.

Att utelämna bilvård på vintern

Bilar behöver extra omsorg under kalla månader. Låga temperaturer kan påverka både bilens prestanda och komfort. Se till att kontrollera anti-frysvätska och batteri, och rengör bilen extra noggrant för att undvika ansamling av salt och grus.

Avslutande tankar

Bilvård är en del av att äga en bil. Det kräver ansträngning och tid men det är också mycket viktigt för att hålla bilen i bra skick och säker att köra. Genom att undvika dessa vanliga misstag kan du säkerställa att din bil förblir tillförlitlig och håller längre.