Guide: Så håller du dina bildäck i toppskick

Att underhålla dina bildäck är avgörande för din säkerhet på vägen, för att hålla din bränsleförbrukning nere och för att förlänga däckens livslängd. För att hjälpa dig på traven har vi skapat denna guide där vi går igenom vad du kan göra för att hålla dina däck i bästa möjliga skick. Ett par väl omhändertagna däck ger inte bara en säkrare körupplevelse utan är också en investering i din bil och dess framtida värde.

Regelbunden kontroll av däcktrycket

Däcktrycket är en av de viktigaste faktorerna när det gäller däckens hälsa. För lågt däcktryck leder till onödigt slitage och kan öka bränsleförbrukningen då rullmotståndet blir högre. Ännu värre är att det kan påverka bilens körbarhet och göra den osäker att köra. För att undvika detta bör du kontrollera däcktrycket regelbundet, åtminstone en gång i månaden och före långa resor. Det är också viktigt att kontrollera däcktrycket när däcken är kalla, eftersom däcktrycket kan öka när däcken blir varma efter att ha kört en stund. Använd bilens handbok som en guide för att hitta rätt tryck för dina däck, eftersom detta kan variera beroende på bilmodell och däckstorlek.

Visuell inspektion och rengöring

En visuell granskning av dina däck bör ske regelbundet. Se efter tecken på slitage, som sprickor i gummit, eventuella föremål som trängt in i däcket, ojämnt slitage eller skador på däcksidoväggar. Om du finner något av detta bör du överväga att ta kontakt med en däckspecialist för en närmare inspektion eller för att byta ut däcket. Att hålla dina däck rena från smuts, grus och andra föremål förlänger inte bara däckens livslängd men hjälper även till att förhindra korrosion på fälgar. Använd mild såpa och vatten för att rengöra däcken och torka dem sedan noggrant för att undvika att vatten samlas vid däckets kant.

Rotation och utjämning av däcken

Däckrotation handlar om att ändra placering på däcken på bilen för att säkerställa att de slits jämnt. Genom att byta däck fram och bak kan du förlänga livslängden och prestationsförmågan för dina däck. Kontrollera bilens handbok för tillverkarens rekommendationer, då olika bilar och däcktyper kan kräva olika rotationsmönster. Vid däckrotation är det också en god idé att se över däckens balansering. Om däcken inte är korrekt balanserade kan det leda till vibrationer i ratten, för tidigt slitage på däck och upphängning samt en mindre smidig körupplevelse.

Byt däck efter säsong och behov

I Sverige är det lag på att ha vinterdäck under perioden 1 december–31 mars, om det råder vinterväglag. När det gäller vinterdäck finns det två huvudtyper att välja mellan: dubbade och dubbfria. Dubbade däck ger bättre grepp på isiga vägar medan dubbfria däck är tystare och fungerar bättre på bar asfalt i låga temperaturer. Det är viktigt att byta till sommardäck när temperaturen börjar stiga, inte bara för att följa lagstiftningen utan också eftersom vinterdäck slits betydligt snabbare i högre temperaturer pågrund av att gummit är mjukare. Se till att dina sommardäck är i gott skick och anpassade för våta och torra vägförhållanden. Avslutningsvis ska dina däck alltid ha rätt mängd luft, vara välbalanserade, regelbundet roterade och inspekterade för att säkerställa så bra prestanda och säkerhet som möjligt. Genom att ta hand om dina däck på rätt sätt kan du spara pengar, skydda miljön och framförallt – säkra din och andras säkerhet på vägen. Så nästa gång du kliver in i bilen, ta en extra minut att ge dina däck den uppmärksamhet de förtjänar.